Süper Kupa iptal edilince neden Cemal Paşa fotoğrafı paylaşıldı

Süper Kupa iptal edilince neden Cemal Paşa fotoğrafı paylaşıldı

Haber Merkezi - Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu akşam oynanması planlanan Turkcell Süper Kupa maçı, yaşanan “Atatürk krizi” nedeniyle iptal edildi. Sosyal medyada maçın iptal edilmesine tepki olarak Cemal Paşa resimleri ile ırkçı paylaşımlar yapıldı. Peki kimdir Cemal Paşa?

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında bu akşam Riyad'da saat 20:45'te oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçı, müsabaka öncesinde Suudi Arabistan Futbol Federasyonu’nun maça Mustafa Kemal tişörtü ve pankartıyla çıkmasına izin verilmemesi üzerine iptal edildi.

Sahaya çıkmayı reddeden takımlar Türkiye’ye geri dönerken Türkiye Futbol Federasyonu da maçın ileri bir ataihe ertelendiğini açıkladı.

Bu gelişme üzerinde sosyal medyada çok kişi tarihte Araplara yapılan katliamlardan sorumlu olan ve “Arap Kasabı” diye adlandırılan Cemal Paşa resimlerini paylaştı.

Peki kimdir Cemal Paşa?

1872’de Midilli Adasında doğan Cemal Paşa Osmanlının son döneminde orduda görev yapan Türk bir komutandır.

İttihat ve Terakki Cemiyet’inin önde gelen isimlerinden olan Cemal Paşa, 1909’da Çukurova’da Ermenilerin başlattığı ayaklanmayı bastırmak üzere Adana valiliğine getirildi. Tarihçiler, Cemal Paşa’nın hedefinin sistematik bir şekilde Ermenileri “Türkleştirmek” ve “İslamlaştırmak” olduğunu yazar.

Cemal Paşa’nın 1916 yılında Ermenilere uygulanan katliamlar sırasında Suriye’de de benzer uygulamalar içinde olduğu, yüzlerce Ermeninin açlıktan, hastalıklardan ve şiddet olaylarında can verdiği belirtilir. Ermenilerin tehciri döneminde onları insanlık dışı koşullarda Bağdat’a demiryolu projelerinde iş gücü olarak kullanır.

Ağustos 1911’de bu defa Arapların Osmanlıya karşı başlattığı ayaklanmaları bastırmak üzere Bağdat valiliğine atandı.

Osmanlı savaşta olduğu 1914’te Suriye ve Filistin’deki 4. Ordu komutanlığına atandı. 1915 yılında Mısır’ı İngilizler'den almak amacıyla düzenlenen Kanal Seferi olarak bilinen çarpışmalarda emrindeki kuvvetler ağır kayıplar verince geri çekildi.

1915-16 yıllarında Osmanlıya karşı Suriye, Lübnan ve Filistin’de başlayan Arap ayaklanması yayılmaya başlayınca Cemal Paşa daha zalimce tedbirler almaya başlar. Cemal Paşa’nın Suriye’de üç yıl yıl süren tiranlığı, seferberlik ve 15 Ağustos 1916’da Beyrut’un Burj meydanında Arapları toplu olarak asmakla doruk noktasına çıkar.

Bu yüzden Suriye ve Lübnan’da “kasap” ya da “kan dökücü” anlamına gelen “El Seffah” lakabı ile tanınır.

Cemal Paşa, 21 Temmuz 1922’de Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te sekreteriyle birlikte öldürüldü.

Bu suikastın, Stalin’in emriyle, o sırada Gürcistan Çeka’sının başında olan Lavrenti Beriya tarafından tertiplendiğine dair iddialar vardır. Cemal Paşa’yı Ermenilerin mi, yoksa Rus Gizli Servisi’nin mi öldürdüğü  halen bilinmiyor. 

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2024, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER