Üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde ve köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan çiftçiler, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sepetlere doldurdukları üzüm, traktörlerle şıra alanına taşınıyor. Burada ayıklanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor.
Selman Öner ise sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gittiklerini ve üzümleri toplayarak evlerinin önüne getirdiklerini söyledi. Öner, "Evin önündeki meydanda üzümlerin suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz" diye konuştu. Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2024, 09:08