İlçe merkezi olmak üzere ve ilçeye bağlı köylerde ikamet eden Göçerler yerleşik hayatta geçtikten sonra kimyaları değiştiği, insan olarak daha çok hastalandıkları ifade ettiler.
Hayvanlarla iyi iletişim kuruyorduk, dilerini anlıyorduk. Sıcak havada inledikleri zaman, hastayım diyorlardı. Muayne ediyorduk.İlaç veriyorduk. Koyunlar iyileşiyordu. Yağmur yağmadığı için hayvanlar sürekli hasta, evin kapısına giden bakın onlarca hasta hayvan bekliyor. B u durumda göçerlerin sosyal hayatını ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Hayvancılık bereketir. Onlardan aldığımız ürün organiktir. Kazandığımız gelir sayesinde ekonomizde bereket, sosyal hayatımızda sağlık vardı. Bu değerler çok önemlidir. Hayvanlar, tuz istedikleri zaman davranışlarından anlıyorduk, yağmurmu yağacak, karmı yağacak hareketlerinde anlıyorduk. Ama ne zaman yerleşik hayata geçtik, sosyal hayatımızda değişti. Bizde hayvanlarda çabuk hastalanıyoruz.İklimde eski iklim değildir, sosyla hayatın üzerinde büyük etkisi var." dedi.
Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2022, 20:52
Kesinlikle katılıyorum. Organik olmayan genetiği değiştirilmiş besinler ve sosyal hayat butun hastalıkların genel sebebi. Göçerler hep hareket halinde olduğu için ekstra bir spora ihtiyaç duymuyorlardi, ne zaman yerleşik hayata geçtiler işte o zaman hersey onlar için negativ yönde değişmeye başladı.