DEM Partili 27 Belediye Kayum atanacak

Yüksek Ova Belediyesi Kayyım atamayı bekleyen ilk Belediyelerden olduğu hükümete yakın çevreler idia etti.

DEM Partili 27 Belediye Kayum atanacak

 Yüksekova Belediyesi Hakkari Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması ardından gözler DEM Parti’nin diğer belediyelerine çevrildi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kayyım atanması protesto edildi. Kayyım halkın iradesinin hiçe sayılması olarak görülüyor ve kabul edilmeyeceği belirtiliyor.

Hakkari Belediyesine kayyım atanmasına yönelik tepkiler ve gösteriler sürüyor.

Hükümete yakın kesimler, Hakkari Belediyesi ardından DEM Partili 27 belediyeye daha kayyım atanacağını, bunlardan birinin Yüksekova Belediyesi olduğunu ileri sürüyor.

Yüksekova Belediye Meclis Üyeleri ve Eşbaşkanları ise belediyelerine yönelik böyle bir tehdidin olmadığını söylüyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet bugün Yüksekova’ya geçerek esnaf ziyareti gerçekleştirdi, halkla buluştu.

Bakırhan burada halka seslenerek, “Kayyım çare değil, kayyım çözüm değil. Kayyım; bu ülkede barış için az da olsa var olan o anlayışı, o iradeyi ortadan kaldırıp silecek bir düşman hukukudur” dedi.

Bakırhan: AKP’yi uyarıyoruz, kayyımınızı çekin

Bakırhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’yi uyarıyoruz: Kayyımınızı çekin, kayyımcı anlayışınızı bitirin. Eğer bu ülkede gerçekten sorunları çözmek istiyorsanız, Kürt halkının iradesi orta yerde duruyor ve konuşmaya da tartışmaya da hazırdır. Ama kayyımda ısrar ederseniz de direniriz, kayyıma izin vermeyiz.”

Rûdaw’a konuşan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Şadiye Kırmızıgül "Milletimiz sandığa gidiyor, kendi emekleriyle belediye başkanını seçiyor ama iradesi dışında kayyım sistemi devam ediyor" dedi.

Yüksekova Belediyesinde 7'si kadın olmak üzere 24 belediye meclis üyesi bulunuyor ve tamamı DEM Partili. Çiğdem Düzen de belediye meclis üyelerinden biri.

"Kayyım bu şehre hiçbir şey yapmamıştır"

Çiğdem Düzen'e göre kayyıma hiçbir şekilde izin vermeyecekler.

Çiğdem Düzen, kayyımın Yüksekova'ya bir şey yapmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Kürtlerin oyu ile Kürtlerin iradesiyle seçildik. Ancak Kürtlerin iradesi gaspedildi. Biz buna karşıyız. Kayyımlar bu şehre hırsızlık dışında hiçbir şey yapmadılar. Şimdi bir kez daha çalıp çıpmak, emeğimizi yemek için gelmek istiyorlar.”

Yüksekova halkı son 8 yıldır kayyım idaresinden memnun değil ve belediyelerine bir kez daha kayyım atanmasını istemiyorlar.

“İrademize dayatılan kayyım sistemini kabul etmiyoruz”

Kayyım atanmasını protesto eden Yüksekovalı Amina Engudar ise şunları söyledi:

" 8 yıllık kayyım idaresi sürecinde bir kez olsun belediyenin kapısını bile açmadık. İktidar yanlısı aileden 7 kişi belediyede işe alınırken bizim 28 yıldır okumuş çocuklarımız işsiz ve mağdur. Çalmak, yağmlamak, tutuklamak ve öldürmek dışında bize hiçbir şey yapmadılar. İrademize dayatılan kayyım sistemini kabul etmiyoruz, direneceğiz.”

31 Mart seçimlerinde Yüksekova’da DEM Partisi yüzde 78,75 oy alırken AK Parti'nin oy oranı yüzde 10,88’de kaldı.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2024, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER