Cizre Barajı yapımı gün sayıyor

Cizre Barajı yapımı gün sayıyor

Dicle Nehri üzerinde 10’uncu baraj olarak planlanan “Cizre Barajı” ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tamamlandı. Projeyle ilgili sosyal medyada paylaşım yapan AKP Milletvekilli Arslan Tatar, ihalenin gerçekleştirildiğini belirterek, “Yapım işine en kısa sürede başlayıp, 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir” diye belirtti.

24 Mayıs 2013 tarihinde ihalesi yapılan proje, daha sonra çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle iptal edildi. Dicle Nehri üzerine kurulması planlanan barajın, Ilısu Barajı’ndan sonra ikinci büyük baraj olacağı belirtiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün ortak projesi olan baraj için 29 Nisan 2019’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izni verildi.

Projenin hayata geçirilmesi durumunda yerleşim yerleri, tarım ve tarihi alanların yanı sıra birçok canlı türü de yok olacak. Öte yandan su ihtiyacı Dicle Nehri’nden karşılanan IKBY ve Irak da barajın tamamlanmasıyla büyük bir su kriziyle karşı karşıya kalacak.

TARİHİ YAPILAR SULAR ALTINDA KALACAK

Gutiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen Mahmûd Xan Köprüsü sular altında kalacak yapılar arasında yer alıyor. 2011 yılında selden etkilenen köprü, yeniden inşa edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2024, 21:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şehristan Güven
Şehristan Güven - 3 hafta Önce

SelamüAleküm Cizre barajı gerekli olabilir ama bunun tarihi yapıları zarar görmeden çünkü insan tarihiyle vardır gerçekten anlayamıyorum bunu Hasankeyf içinde düşünmeliydi tarih sulara gömüldü bu kadar yetkililerin duyarsız olmamalı tarihe yapılan her darbe vatana ülkeye millete yapılan darbedir yetkililerin daha duyarlı olmaya ve tarihi yapıların katletmemelerine çağırıyorum tarih ülkedir tarih vatandır güzel vatanımızın tarihi kültürünü yok etmeyin yazıktır günahtır

Şehristan Güven
Şehristan Güven - 3 hafta Önce

Allah aşkına başka yabacı ülkelerde bi taşı olsa tarihi kültürlerine sahip çıkıp değerlendiriyorlar biz ne yapıyoruz kömrüyü köyü Herne varsa talan ediyoruz üzerine baraj diye süslüyoruz yazık ya gerçekten bu kadarıda olmaz bunlara kim yetki veriyor tarihe atılan her adım zarar vatana hainliktir

SIRADAKİ HABER