Diyetisyen Elif Yıldız, “Emzirme dönemi annenin yeterli ve dengeli beslenmesi anne için de çocuk içinde çok önemlidir. Annenin beslenmesinde tüm besin grupları ve vitamin yönünden de zengin olmalıdır. Annenin beslenmesi sütün kalitesini de etkilemektedir. Anne sütü; besleyicidir, ekonomiktir, sindirimi kolaydır, daima temiz ve hazırdır, duygusal bağ sağlar” dedi.
Emziklilik döneminde 2 duruma dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, bu durumları şöyle sıraladı:
“1) Annenin besin depolarını koruyarak sağlığı korumak
2) Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak (bebeğin büyüme ve gelişimi için)”
Normal beslenen sağlıklı bir annenin sütü, çoğunlukla bebeği için yeterli olduğunu kaydeden Yıldız, “Sütünüzün yetmediği konusunda şüpheleriniz varsa yapılacak en doğru şey bebeğinizin kilosunu takip etmektir. Önce bebeğinizin kilosuna baktırabileceğiniz bir sağlık kuruluşuna gidin, tarttırın.
2-3 gün sık sık her istediğinde aksatmadan emzirin. Sonra tekrar aynı yerde tarttırın. Günlük kilo alımı: 20-30 gr ise Haftalık kilo alımı: 125 gr ise Aylık en az kilo alımı 500gr ise, sütünüz yetiyor demektir” ifadelerini kullandı.
Anne sütünü arttıran öneri tarifler
Her gün düzenli olarak 3 L su için. Günde 4-5 fincan rezene çayı için. Her sabah kahvaltıda, kahvaltınıza ek olarak 1 tabak dolusu maydanoz,dereotu, taze nane, roka gibi yeşillikler tüketin.(Diğer öğünlerde de ekleyebilirsiniz.)
Demir kaynaklı gıdalar olan çekirdekli siyah kuru üzüm, yeşil mercimek, kuru hurma tüketiminize özen gösterin. Her sabah 1 tatlı kaşığı pekmezinizi limonlayarak tüketin.
Her gün 1 - 2 tatlı kaşığı çörek otu karıştırılmış bal tüketiniz. 1 tatlı kaşığı zencefilli bal tüketin.
Her gün sabah akşam 1 bardak kuru incir suyu için. (7-8 adet kuru inciri ikiye bölün, yarım litre suya koyun, 10 dk haşlayın.)
Hergün 1-2 bardak süt - yoğurt tüketin (süt ürünlerinden gaz yapmayan laktozsu süt tercih edebilirsiniz.) Emzirmeden 1-2 saat önce 1-2 diş sarımsak tüketin. Günde 1-2 bardak fesleğen çayı için.
(1 tutam fesleğini 1-2 dk. Kaynamış suda demleme usulü)(aynı şeyi ısırgan otu için de yapabilirsiniz.) Tüm yemeklerinize kimyon ve fesleğen koyun. Her gün 1 adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta tüketin.
Günde 2-3 kez susam yağı ile karın bölgenize ve göğsünüze masaj yapın. Her gün 2-3 tam ceviz, 5-6 adet fındık, 7-8 badem atıştırın. Ne kadar çok yersem o kadar sütüm olur düşüncesinden ziyade ne kadar kaliteli beslenirsem o kadar sütüm olur düşüncesine odaklanmaya çalışın” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2018, 11:00