Kış hazırlıklarının devam ettiği bölge’de Midyat, İdil’de bağ bozumu, üzüm hasadı ve pekmez yapımıyla renkli görüntülere sahne oluyor.
Midyat köylerinde, Haberli, Öğündük, Oyalı köylerinde bağ bozumunda mezrone üzümünün hasadı başladı. Şırnak ve Mardin yöresinde kendine has tadıyla bilinen mezrone üzümü, bağ bozumunun ardından pekmeze dönüşüyor. Yanı sıra kışlık yiyeceklerin hazırlıklarını da sürdüren köylüler, bir taraftan pekmez kazanlarını kaynatıyor, diğer tarafından da yazın kuruttukları incirleri tüketime hazır hale getiriyor.
BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA
Pekmez ve pestil yapan köylülerden İzzettin Başçı da, aynı zamanda bölgede bulunan 170’e yakın bitkiye de hakim. Bölgede her yıl aynı dönemde pekmez kazanlarının kaynatılmasının yanı sıra kurutulmuş incirlerin de tüketime hazır hale getirildiğini belirten Başçı, ürettikleri ürünlerin sadece karın doyurmak için olmadığını söyledi. Pekmez ve incirin hastalıklara faydalı olduğunu kaydeden Başçı, üretim sürecini anlatarak, “Bunları yaparken üzerine araştırma yapmak gerekiyor” dedi. Pekmezin kaynama sürecinde içine konulan toprağın önemli olduğunu dile getiren Başçı, kaynatma sürecinde ustalığın olması gerektiğini söyledi. Köyde her türlü işle meşgul olduklarını ifade eden Başçı, köy yaşamının güzel olduğunu, köylerde yaşamakta ısrar edenlere destek olunması gerektiğini belirtti.
İŞLER KOLEKTİF YAPILIYOR
Geçimlerini ürettikleri ürünlerle sağladıklarını ifade eden Ayşe Başçı ise köyde her şeyin kolektif bir şekilde yapıldığını söyledi. İşlerinin zor olduğunu kaydeden Başçı, “Biraz ağır ama çok güzel bir iş” diye belirtti.