YAĞIŞLAR 3 KAT AZALDI
Yılbaşından bu yana kurak bir sezon geçiren İdil'de uzmanlara göre yağışlar geçen yıla oranla 3 kat azaldı. İdil'de ekili dönümlerde kuru tarım yapılırken, beklenen yağışlar gelmeyince çiftçinin ekini başağa girer girmez kurumaya başladı. Kuraklık etkisinin en çok hissedildiği İdil ipekyolu tarafı kuru tarım yapılan arazilerde rekolte kaybı riskinin de yüksek olacağı belirtildi. Buğday ekenlerin verimden kesin ürün kaybına uğradı ifade edilirken, yağacak bir tağmur belki Arpayı kurtaracağı belirtildi.
İdil Ziraat Odası Ahmet Yağan, yeterli yağışın olmaması nedeniyle kuraklık riskinin en çok hissedildiği ilçelerden birinin idil olması yanısıra bölgenin çoğunun etkisinde olduğunu söyledi. Yağan Arpa ve Buğdayda rekolte kaybının kaçınılmaz olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Kışın hiç yağış görmedik. İlkbaharda da yeterli yağışlar olmadı. İdilin ipekyol ovası kuraklıktan çok fazla etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Arpa ve buğdayda rekolte kayıpları kaçınılmaz gözüküyor. Çoğu tarlalardaki buğdaylarda kurumaya başladı. Artık bu dönemde su verilse ya da yağış olsa da çok şey ifade etmez. Kuruyan yerlerde hasat erkene çekilir. Kalite ve verim düşer. Ekmeklik buğday vasfını kaybeder ve yem sanayisine gider” diye konuştu.
“ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART”
İdil Ziraat Odası Başkanı Yağan hükümetin bölgede afet ilan etmesi gerektiğini akabinde çiftçiye destek olmasını, kuraklık mağduru çiftçinin Bağ-Kur primlerinin 1 yıl süreyle ertelenmesini istedi. Yağan, çiftçiye 2008 yılında yapılan destekleri de hatırlattı. Başkan Yağan, “2008 Yılındaki kuraklıktan zarar gören çiftçilere nakdi yardımlar yapılmıştı. Bu süreçte de çiftçinin tohum, gübre, mazot ve ilaç maliyetlerini karşılayabilecek bir destek verilmeli” dedi