İdil'in Çöp sorunu nasıl çözülür

İdil’in çöp sorunu, aslında siyasetimizi test eden bir mekanizmaya dönüşmüş durumda. İlçemizde yürütülen siyasetin Şırnak ili sınırları içinde aldığı mesafeyi gösteren bir durum aynı zamanda. Siyasetimizin göstergelerindeki verilere bakıldığında, ilçemizin durumu çok vahim. Siyaset sahnesinde varlığımızın bir değeri var mı yok mu, çöp sorunu göstergelerine bakarak bir ölçüde anlayabiliriz. Şırnak’ın siyaset gücü ve yaptırımının ilçelere karşı çok üstün olduğu bu tür konularda net bir şekilde görülebilir. Siyaset gücünün hegemonyasını sürdürdüğü için umutların tükendiği açıkça görülüyor. Bu güce karşı yapılacak açıklamalardan biri de, mülki amirlerin etkisizliği ve ilçe teşkilatlarının duruma karşı çaresiz duruşlarıdır. Bu durum, ilçelerde yürütülen siyaseti perişan hale getirmiş, siyasette yapılan baskı iletişimi engellemiştir.

Bu yıldan itibaren köylerde çöp toplama işi başlatıldı. Altı yüze yakın çöp konteyneri, İdil’in köylerine dağıtıldı. İdil’in mezralarını da hesaba katarsak, toplam 84 köy mevcut. Köyler geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Bu dağınıklık sebebiyle çöpleri düzgün bir şekilde toplamak çok zor; hata yapılmaması gerekir. Çöp toplama aracı yalnızca bir adet olduğu için işlerin çok zor ilerlediği kaydedildi. Bu zorluğun aşılması için İl Özel İdare’den yeterli personel ve araç sağlanması şart. İşçi, çöp işinin omurgasını oluşturur. Öne sürdüğümüz bu şart, Şırnak siyasetinin tekelinde olduğu için İdil’in çöp durumu içler acısı bir şekilde sürdürülmektedir. İl Özel İdaresi işçi alımına giderken kurnazca davranarak ilçelerin ihtiyaçlarını göz ardı etmektedir. Herkes bu durumu fark etse de, güçlü siyaset karşısında vatandaş çaresiz kalmaktadır. Bu mekanizmaya müdahale etmek çok zor. İşçi alımında, ilanlar internet sitesinde yalnızca iki saat tutulup daha sonra geri çekiliyor ve bu durum işçi alımında yapılan usulsüzlükleri gözler önüne seriyor. Başvuru sayısı 100’ü geçmeden başvuru butonu kapatılıyor. Amaç burada, Şırnak merkezde ikamet eden ve iktidar siyasetinin hazırladığı işçi listesinin alımını gerçekleştirmektir. İlçelerden kimse alınmaz; alınan işçiler, Şırnak merkezde ikamet eden kişilerden sağlanarak istenen sonuca ulaşılır. Bu davranış şekli, ilçelerde büyük hayal kırıklığı yaratmaktadır.

İl Özel İdaresi’ne torpilli olarak alınan işçiler çöp işinde çalışmazlar. İdil’e gelmeyen bu işçiler nedeniyle çöpler birikmeye başlar. Köylerden tepkiler gelmeye başlamıştır. İşçi alımı İdil’den yapılmış olsaydı ve işçiler İdil’de alınsaydı, İdil’in çöp, konkasör ve köylere hizmet götürme sorunları bu kadar büyük olmazdı. İlçe özel idaresinin eleman sorunu çözülmüş olurdu. İdil’in eleman ihtiyacı karşılanacak, Şırnak ikametgahı şartı olmasaydı ve işçi alımı siyasi ranta dönüşmeseydi, sorun bu kadar büyümezdi. Sorunu yaratan etkenler ortadan kaldırılmadığı sürece, ilçelerde bu tür sorunlar devam edecektir. Sorunun tek çözümü, ilçelerin ihtiyaçlarına uygun eleman alımı yapmaktır. Aksi takdirde atılan her adım, ilçelere sorun olarak geri dönecektir.

İdil’in çöp sorununa iki şekilde bakmak gerekir. Birincisi, çöp işini bilinçli bir şekilde ele alıp yaşam biçimine entegre etmektir. Çöp işi, yaşadığınız alanı kapsamalıdır; evin içi, evin önü, sokağı gibi alanları bu çerçevede değerlendirmek gerekir. İnsanlar çöp bilincine ulaştığında, sorunun yarısı çözülmüş demektir. İlçe merkezinden toplanan çöpü 4 kilometre uzaklıktaki bir alana dökmek, temizlik yapmak gibi görünse de doğayı ve coğrafyamızı kirletmekten başka bir şey değildir ve kimsenin bu duruma itiraz etmemesi üzücüdür. Çöpümüzü sadece gizliyoruz, sorunu çözmüyoruz. Bilinç çok önemli; neyle uğraştığımızı ve ne istediğimizi bilmemiz gerek. Çöp Entegre Atıkların Ayrılması tesisi kurmak gerekir. Bu aşamadan sonra mücadele, sokaktan başlayıp tesise kadar devam eder. En büyük sorun biriktirilen çöp dağlarıdır. Bu dağları sanayinin kullanımına sunduğunuzda birçok kazanım elde edersiniz.

Çöp toplama işi, çarşı merkezi ve çevresindeki sokakların dışında neredeyse yok sayılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı çöp sorunu, önce düşünce bazında çözüldükten sonra kurulan sisteme entegre edilmelidir. Belediyenin araçları ve personelinin yetersiz olduğu gerçeği ortadadır. Gerekli araç ve personel alımını sağlamak zorunludur. Bu sağlandıktan sonra ilçe merkezinde belirlenen noktalarda çöp toplanabilecektir. Çöp sorunu ciddi bir meseledir; masaya yatırılıp çözülmelidir. Yazmakla ya da sabahları iki caddede çöp toplamakla bu iş halledilemez. Mücadele, önce düşünceyle başlar, yani çöpün yaşamımızdaki yerini görmek gerekir. Bunu gördükten sonra operasyon başlatılır ve bu sayede çöp toplamadan da çöpün toplanmış olduğu görülür.

YORUM EKLE
YORUMLAR
M emin bozkuş
M emin bozkuş - 5 ay Önce

İlginç. Bir o kadar da anlamlı bir yazı. Bu gün iki üç köye taziye için gitmiştim. Her üç köyde de çöp konteynirleri gözüme ilişti. Üstleri ve çevreleri çöp dolu. O kadar kötü bir manzara ki girip görmek lazım. Neyse geçelim köyleri. İlçemize bakalım. Ben diyorum ki entegre bir tesisi kurmaktan önce yerel yönetimlerin çöp tolama bilincine sahip olması gerekir. Çöp toplama bilincini edinme İlçe sakinine örnek teşkil edebilme. İlçe merkezinde çarşının bir arka sokağına git ve bak. O kadar hazin bir durumla karsilasiyorsun sadece üzülüyorsun. Yığınla envai çeşit çöker görürsün. Peki bu sorun ilçe merkezinde çözüme varımı? Hiç umutlu değilim. Ama yinede yazar bu konuyu ele almakla bir yaraya parmak basmış. Entegre tesisi kurabilecek kültüre sahip sorumlu bireylere çok ihtiyaç var. Lakin o idrakta olan bireylerin varlıkları bile bilinmiyor. Bu gidiş ile asla da bilinmez. Hadi ordan demeyin lütfen. Hiç umudum yok!! Donanımlı ve İlçeye aşık yöneticilerin olması dileğiyle. Ama bugün. Ama yarın veya diğer yarınlar...

Domani
Domani - 5 ay Önce

Abdurrahman bey, güzel dile getirmişsiniz ama dikkate alacak kimse yok maalesef!kaynaklar yandaşa aktığı sürece idilde ve diğer ilçelerde hiçbir sorun hallolmaz aözde yöneticiler de kendi menfaatleri doğrultusunda olan uyarıları dikkate alacaklar.

Musa Erden
Musa Erden - 5 ay Önce

Banıh köyümüzün halini görseniz inan yazıyı değiştirirdin, daha sert yazardın.çünkü köylerin hali çöp nedeniyle çok perişan bu durumu görmek gerekir, mutluka sorunu çözmek gerekir.

İdil de neler oluyor
İdil de neler oluyor - 4 ay Önce

İdil yerel yönetim bakımından hep geride gelmeye mahkum esilmiş bir kadim ilçe. Bakın yıllardır içinde yaşadığımız. Sorunları gerek kanaat önderlerine, ilçe ye gelen idarecilere , istemeye istemeye oy verdiğimiz kişilere İdil i anlatık sorunları anlatık ilçe sakinleri olarak tek isteğimiz ( 1. Su 2. Çöp 3. Yeşil alan) ama tapılan hiç bir şey baran bey. İdil de ( belediyede neler oluyor) Sabah gazetesi haberini okudunuz her halde. Doğan beyi yazın , Türkan hanımı yazın nerdeler ,%73 falan oy alan halkın iradesini kendi emeleri için kullanları yazın ki İdil halkı görsün okusun , sizin de gerçekçi şeffaf bir haberci,olduğunu görelim. İdil halkının yanındaysanız sabah gazetesinde çıkan haberin tüm detaylarını yazacak mısınız ? Yoksa görmedim bilmedim duynadım mı olacak ?