Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 17 üniversitede yaşlı bireylerin aktif, sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürmelerini desteklemek amacıyla yürütülen proje ile 60 yaş ve üzeri bireylerin kişisel gelişim ve öğrenme heyecanının yanı sıra toplumla bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
"60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" kapsamında Şırnak Üniversitesine başvuran 11'i emekli öğretmen olmak üzere 60 yaş ve üzeri 25 kişi, akademisyenler tarafından verilen eğitimlerden faydalanıyor.
Üniversitede, akademisyenler haftanın 1 günü 4 saat boyunca sağlık, tarım ve sosyal alanlara ilişkin eğitim veriyor.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, AA muhabirine, proje ile üniversiteye 60 yaş üstü vatandaşları davet ettiklerini, bu doğrultuda 25 kişinin başvurduğunu söyledi.
Bakanlık oluru ile bu projenin Şırnak ayağını yürütmenin sevinci ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Alkış, öğrencilerin derslere rağbet gösterdiğini belirtti.
"Aslında ilk başlarda bu kadar bir katılım beklemiyorduk. Biz hedeflediğimizden daha fazlasını bulduk. Lise öğrencisi dersi 45 dakika, lisans öğrencisi 1,5 saat, yüksek lisans öğrencisi 2 saat, doktora öğrencisi de yaklaşık 3 saat ders dinleyebilir. Bizim öğrencilerimizin de zevkle 3 saat dersi dinleyebildiklerini görüyoruz. Bu da bizi oldukça mutlu ediyor. Sağlık, tarım ve sosyal alanlarda öğretim üyelerimiz tarafından çok kıymetli dersler veriliyor. Katılımcıların yarısından fazlası daha önce üniversite okumuş, diğerleri de lise ve ortaokul mezunu. Aynı zamanda biz de onlardan istifade ediyoruz. Onların tecrübeleri genç hocalarımız için çok değerli olabiliyor."
"Talep ve ilgi beklediğimizin üstünde oldu"
Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nurullah Yelboğa da Tazelenme Üniversitesine talep olduğunu, derslere yeni başladıklarını, ders saatini artırmayı planladıklarını anlattı.
Yelboğa, "Projedeki amaç toplumun farklı kesimlerini aynı çatı altında buluşturmak, yaşlı bireyler ile gençleri aynı çatı altında bir araya getirmek ve bilgi ile deneyimi aktarmak. Diğer taraftan da hayat tecrübelerinin, deneyimlerin gençlere aktarılması ve karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanması." ifadelerini kullandı.
Kent yaşamının insanları yalnızlaştırdığını, özellikle yaşlıların çok etkilendiğini bildiren Yelboğa, vaktini kahve köşelerinde veya evin bir köşesinde geçiren bireylerin üniversite çatısı altında günlerini aktif ve etkili bir şekilde tamamlamalarını sağlamak amacıyla projenin yürütüldüğünü anlattı.
Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2025, 00:06