Sanatçı Ahmet Güneştekin’in Türkiye’de yaşanan toplumsal olaylardan esinlenerek yarattığı eserlerin yer aldığı ‘Hafıza Odası’ isimli sergisi, planlanandan iki hafta erken kapanmış, Güneştekin, Kültür Bakanlığı’nın talebi üzerine sergiyi sonlandırma kararı aldıklarını duyurmuştu.
Serginin Koordinatörü Sanatçı Şener Özmen konuya dair Rûdaw yayınına katıldı.
“Bence bu siyasi bir karar”
Kararın siyasi olduğunu kaydeden Özmen, “Serginin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından niçin erken kapatılması talep edildiğini bilmiyorum ama devlet daha başından beri rahatsızlığını göstermişti. Fakat halkın yoğun ilgisi ile karşılaştığı için başta kapatmaya yanaşmamıştı. Bence bu siyasi bir karar. Çünkü serginin bu ayın sonuna kadar devam etmesi gerekiyordu. Biliyorsunuz büyük sergilerin tümünde genelde insanlar sona doğru daha çok ziyaret ediyor. Fakat bu tavır karşısında pek şaşırdığımı söyleyemem” dedi.
Özmen bir daha Hafıza Odası’na benzer bir serginin Keçiburcu’nda açılmayacağını aktardı.
Özmen şu ifadeleri kullandı:
“Devletin tavrı tamam siyasi de Kürt tarafı başından beri sergiye karşıydı ve tavrını farklı şekillerde yansıttı. Zaten hendek olayları ve Sur’daki çatışmalardan sonra bu şehirde kültür ve sanat adına Kürtlerin elinde bir şey kalmadı. Elbette devlet halkın daha fazla ilgi göstereceği bir etkinlik olmasını istemez. Sanat ve modern sanatlar artık dünyanın hiç bir yerinde ajite ile ileri gitmiyor. Bir daha böyle bir sergi Keçiburcu’nda yapılacak mı? Bence hayır.
Biz sanatçıyız, baskılar olduğunda da sergiler açtık. Arkamızda bir devlet desteği yok. Elbette elimizden gelenin en iyisini yapacağız. 1990’lardan itibaren devlet bize liberal yüzünü gösteriyordu. Şimdi bu da kalmadı ama Kürtlerin elinde de bir şey kalmadı.”
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2021, 21:16