Avrupa'ya göç, 2022'de son dört yılın en yüksek seviyesinde

Avrupa'ya göç, 2022'de son dört yılın en yüksek seviyesinde

2022'de, Asya ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinden Avrupa’ya geçmek isteyen yasa dışı göçmenlerin sayısı dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

2022’nin ilk dokuz ayında yaklaşık 89 bin kişi Avrupa'ya iltica başvurusunda bulundu.

Avrupa Birliği Üye Devletlerinin Dış Sınırlarında Operasyonel İş birliği Yönetimi için Avrupa Ajansı (FRONTEX) verilerine göre, 2022'de yaklaşık 170 bin sığınmacı Avrupa'ya üç farklı güzergâhtan ulaştı. Bu sayı, 2021’ye oranla yüzde 30 artmış durumda.

2022’de 22 bin 606 göçmen boğuldu

2015-2022 yılları arasında 22 bin 606 göçmen denizlerde boğulurken 620 bin 771 kişi ise kurtarıldı.

Mısır, Tunus, Bangladeş, Suriye ve Cezayir, Avrupa'ya en fazla yasa dışı göçmenin giriş yaptığı ülkelerin başta gelenleri.

Yasa dışı göçmenlerden çoğunun ulaşmak istediği ülkelerden biri İngiltere. İngiltere Savunma Bakanlığına göre, 2022’de 45 bin 756 göçmen ülkeye giriş yaptı, bu da 2021’e kıyasla yüzde 60’lık bir artışa tekabül ediyor.

İngiltere önlemleri artırıyor

İngiltere Hükümeti, 2022’de gözlenen bu artıştan sonra göçmenlerin ülkeye girişini önlemek için daha sert tedbirler almaya karar verdi.

Yasa dışı göçmenlerin girişini engellemeye çalışacaklarını kaydeden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Göçmenlerin ülkeye küçük teknelerle girişini durdurmak ve yasa dışı yollardan gelen göçmenlerin hızla yakalanıp sınır dışı edilmelerini sağlamak için yeni yasalar çıkaracağız” diye belirtti.

Avrupalılar, artan enflasyonu göçmenlere bağlıyor

Bazı hükümetlerin itirazlarına ek olarak, 2022'de bazı Avrupalılar da göçmenlerin Avrupa'ya gelişine karşı bir dizi protesto gösterisi düzenledi.

Avrupalılardan bazıları, Avrupa’nın birçok ülkesinde artan enflasyon oranlarını, göçmenlerin bu ülkelere gelişine bağlıyor.

Öte yandan Rûdaw ekibi, Suriye ve Lübnanlı bazı vatandaşları, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya göç etmeye çalışırken BM'ye (Birleşmiş Milletler) bağlı bir mülteci teşkilatı tarafından kurtarılan akrabalarının dönüşünü beklemek için Beyrut'a gelenlerin durumunu yerinden takip etti.

Beyrut’ta akrabalarını bekleyenler, 200 kişiyi beklediklerini ve bunların, ülkelerindeki ekonomik sorunlardan dolayı Avrupa’ya göç etmek istediklerini belirtti.

“Bir gün gideceğim”

Kurtarılan göçmenlerden birinin kardeşi Yasin, hedefinin Avrupa’ya gitmek olduğunu söyleyerek “İster Almanya, ister Hollanda, ister Fransa olsun Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Neden mi? Çünkü onlar insan haklarına saygı duyuyor fakat burada havyan hakları dahi korunmuyor. O hâlde neden kalalım? Bugün, yarın veya gelecek ay, hiç fark etmez, bir gün gideceğim” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER