Sessizlik Pir'ler vadisinde esiyor

Sessizlik Pir'ler vadisinde esiyor

Bölgenin atmosferinde, islami geleneklerinde yeri ve önemi olan Pir Kureyş vadisi yok olmaya terk edildiği ifade edildi. 

Vadi bölge halkının ziyaret etmesini ve geleneklerin yaşatmasını istendiği kaydedildi. 

Midyat, Dargeçit ve İdil İlçeleri üçgeninde bulunan bir vadide altı Pir'in türbesi bulunmaktadır. Bu türbelerin bulunduğu vadiye Pir'ler vadisi diye ifade edilmektedir. Bu alanda bulunan Pir'lerin türbeleri ilgisizlikten dolayı yıkıldığı ve bakımsızlıktan dolayı yok olma durumu ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. 
Bu üç vadinin diğer yamaçlarında Pir Kureyş’in dışında da beş Pir’in daha mezarı bulunmaktadır. Bu Pirler: Pir’é Derveş, Pir’é Sin, Pir’é Mırada, Pir’é Reş, Pir’é Del. Vadide bulunan türbelerinin etrafında asırlardır ayakta kalabilen dev Meşe ağaçları ile çevrilidir. Bu alan Pir Kureyş diye ifade edilir ve tanımlanır. 
İdil ilçesine 30. km, Dargeçit İlçesine 25 km, Midyat İlçesine 50 km mesafede olduğu tahmin edilir. Üç vadinin kesiştiği bir bölgededir Pir Kureyş. Dilden dile anlatıla gelen bu yerleşim yeri olan üç vadinin çok eski tarihlerde Cizre-El Cezire topraklarına bağlı olduğu rivayet edilir. Çevre köylerdeki insanlarda bu bölgenin eskiden Cizre ilçesine bağlı olduğu ifade edilirdi. Bu üç vadi takriben yedi-sekiz km uzunluğunda. Vadiler asırlardır ayakta olan meşe ağaçlarıyla doludur. Çevredeki köy sakinleri hiçbir zaman bu ağaçları kesmemiş, dokunmamışlar.
Pir'lerin onuruna her yıllın 11 Eylül'de düzenlenen Zev etkinliği bölgeden yoğun ilgi görürdü. 11 Eylül'de başlayan Zev etkinliği Eylül'ün 25'ine kadar devam ederdi. Bölgenin din adamları, alimleri ve insanları bu etkinliğe ilgi gösterdiği açıklandı. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2023, 21:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER