Kategoriler

Kırmızı listede bulunan Arap tavşanı Şırnak'ta görüntülendi

Şırnak'ta, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından türünün tehlike altında olmasından endişe duyulduğu gerekçesiyle kırmızı listede yer alan Arap tavşanı görüntülendi. Aslında tavşanlarla hiçbir alakası olmayan hayvanın tavşan gibi kulakları, kanguru gibi ayakları sincap gibi tüylü kuyruğu ve fareye benzer bir gövdesi var.

Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde çobanlık yapan Abdullah Babat, akşam saatlerinde hayvanlarını ahıra kapattıktan sonra evinin yolunu tuttu. Dönüş yolunda Arap tavşanına rastlayan Babat, cep telefonu ile hayvanın fotoğrafını çekti.

"ACELEYLE FOTOĞRAFINI ÇEKTİM"

Babat, "Akşamüzeriydi hava kararmıştı. Hayvanlarımın yemini verdikten sonra hayvanları içeri alıp ahıra kapattım. Kapıyı kilitleyip eve doğru yol aldım. El feneriyle ilerlerken farklı bir hayvanın yaklaştığını gördüm. Tavşan gibi kulakları, kanguru gibi ayakları sincap gibi tüylü kuyruğu ve fareye benzer bir gövdesi vardı. Aceleyle fotoğrafını çektim, sonra kaçıp gözden kayboldu" dedi.

"ASLINDA TAVŞANLARLA HİÇBİR AKRABALIĞI YOK"

Dicle Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ise Arap tavşanının farklı isimlerle bilindiğini söyledi. Prof. Dr. Satar, "Arap tavşanı, Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde görülür. Arap ülkelerinde özellikle Suriye'de avlanılıp yenildiği biliniyor. 25 kadar türü olan Arap tavşanlarının aslında tavşanlarla hiçbir akrabalığı yoktur. Türün soyunun tehlike altında olmasından endişe duyulduğu hakkında IUCN'nin (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) kırmızı listesinde yer almaktadır" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
6 Kez Görüntülendi.
İdil’de Paskalya Bayramı çoşkuyla kutlandı
ŞIRNAK
19 Kez Görüntülendi.
Cizre DEM ilçe Başkanları değişti
ŞIRNAK
492 Kez Görüntülendi.
Almanya’da işlenen cinayetten ilk görüntüler
ŞIRNAK
512 Kez Görüntülendi.
Almanya’da silahlı saldırıya uğrayan iki idilli hayatını kaybetti
ŞIRNAK
40 Kez Görüntülendi.
Güçlükonak’ta Doğa ve yürüyüş festivali
ŞIRNAK
73 Kez Görüntülendi.
Dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür kurtardı
ŞIRNAK
1 Kez Görüntülendi.
Dicle Spor farklı galip geldi
ŞIRNAK
Kiweğ’te Murat Sönmez konserine ilgi
EKONOMİ
52 Kez Görüntülendi.
Akkoyun köyüne enerji yatırımı
SPOR
52 Kez Görüntülendi.
İdil Cumhuriyet ortaokulu Hentbol kızlar takımı bölge Şampiyonu oldu