Her sene Almanya'ya ve Avrupa'nın diğer ülkelerine düzenli olarak göç eden İdil'lilerin hazırlıklarını tamamladıklarını, göç için yollara düştükleri söylendi.
İdil'lilerin Avrupa'ya göç etme sezonu açıldı. Gençler, Aileler kişi başına 3000 Euoru ödeyerek 3 gün içinde avrupa ülkelerine ulaştığı ifade edildi.
Göç sezonun açıldığını belirten vatandaşlar, hüzünlü bir durumun yaşandığını söylediler. İdil'li gençler, aileler, bölge insanın avrupa ülkelerine ulaşmak için yollara düştüklerini belirtiler. En başta, işsizlik ve ekonomik krizin etkin olduğu göçte genç insanların İdil'de kalmadığı Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç ettiğini ifade edildi. Seneyi göç hazırlığı ile geçiren aileller, araçlarını ve arazilerini satarak aldıkları paralarla Avrupa'ya göç etikleri kaydedildi. Avrupa'ya göç hareketinden dolayı İdil'de genç nufüsün kalmadığını sosyal hayatına bakıldığında, çarşı merkezine çıkıldığında sadece esnafın, memurun işe gidip gelmeleri, dışında kalabalığın olmadığı söylendi. Yoğun göçten dolayı bir çok işyerinin kapandığı belirten vatandaşlar yaşanan duruma sevinmediklerini ifade ettiler. Çay ocaklarında sadece yaşlıların oturduğunu belirten vatandaşlar, sabah ve öğleden sonra kahve İbrahim Bafeye bak oturanlardan idil'de kimlerin kaldığını hemen anlarsınız. Sadece yaşlıların oturduğunu söyleyen vatandaşlar, Avrupa'ya yaşanan göçün tehlikeli bir boyutta ulaştığını, göçün etkisiyle iş yerlerinin kapandığını, İdil'de sessizce bir nufüs değişikliğinin yaşandığına dikkat çektiler.
Avrupa'da iltica başvurusunda bulunanların zor bir süreci yaşadıklarını söyleyen yetkililer, çoğunun iltica şartları taşımadığını, iltica belgelerinin eksik olduğu, kimliklerini teslim etmediklerinden dolayı burokrasi sürecinde sıkıntılar yaşadıkları ifade edildi.
Türk vatandaşlarının Almanya'daki iltica başvurularının kabul oranlarına bakıldığında da Türkler ile Kürtler arasındaki uçurumun büyüdüğü dikkat çekiyor. Almanya'da bu yıl karara bağlanan iltica başvurularında Türklerin kabul oranı yüzde 73,8 olurken, Kürt olduğunu söyleyenlerin başvurularına verilen onay yüzde 8,9'a düştü. Türk olduğunu beyan edenlerin Ocak-Ekim 2022'de aldığı ret sayısı sadece 451 olurken Kürt olduğunu söylenlerin aldığı ret cevabının 3 bin 847'e ulaştığı bildirildi.
Türk olduğunu belirten Türkiye vatandaşlarının 2021'de aldığı kabul oranı da yüzde 77 olurken, Kürt olduğunu beyan edenlerin aldığı onay yüzde 10,7'de kalmıştı.
Haber: Fikret Saka
Sade Vatandaş 1 Yıl Önce
Haberi kim yaptıysa kafası basmıyor bence. Bütün Türkler İdil’den gidenlerin % 10 ve kalifiye eleman. Giden Kürtler ise amele. Neyin hesabını yapıyorsun