İlçe Tarım Müdürlüğünün geliştirdiği proje ile atıl durumda olan köy okulları Mantar üretim tesislerine dönüştürüldü. İlçe Tarım Müdürü Osman Alçı Kültür Mantarı yetiştiriciliği projesi kapsamında 5 köyde mantar üretim tesislerini kurduklarını, üretim tesislerinin eğitim için kullanılmayan okullarda kurulması daha çok manidar olduğunu ve tip projelerine devam edeceklerini ifade etti. Akçı konuşmasında " Amacımız bu durumu aşmak için çiftçileri farklı üretim alanlarına yönlendirmek. Bu tesislerden maksimum verim alarak bunu önümüzdeki süreçte geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
İdil ilçesine bağlı 5 köyde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca, çiftçilere yüzde 70 hibeyle sağlanan kültür mantarı yetiştiriciliği köylülerin geçim kaynağı oldu.
İlçenin Ulak, Toklu ve Öğündük köyleri ile Alakamış köyünün Babet ve Özbek köyünün Gırbaraz mezralarındaki 2'si ziraat mühendisi 5 girişimci köylü, kültür mantarı üretmek amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurdu.
İdil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de girişimcilerin başvurularını değerlendirerek, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yürütülen "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında yüzde 70 hibe desteği sağladı.
Proje kapsamında köylerde kullanılmayan eski okullar değerlendirilerek, her biri 100 metrekarelik alan olmak üzere okullar mantar üretim yerlerine dönüştürüldü. Köylüler, tesislerde geçen hafta ilk kültür mantarı hasadını yaptı.
Elde edilen 5 ton kültür mantarı, çevre ilçe ve köylerdeki marketlere satılarak, girişimci çiftçilerin geçim kaynağı oldu.
İlçe Tarım ve Orman Müdür Osman Alçı ise her tesisin 70 bin liraya mal olduğunu, bunun yüzde 70'inin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bakanlığınca hibe olarak verildiğini bildirdi.
"5 tesis için işletme yeri açmadık eski köy okullarını seçtik içlerini son model makinalarla raflarla donatıp tesisleri kurduk. Bu yararlanıcılarımızın ikisi ziraat mühendisi, bu sayede arkadaşlarımıza iş kapısı açmış olduk." diyen Alçı, üreticilerin tek sıkıntısının pazar olduğunu, onu da aşmaya çalıştıklarını belirtti.