Kategoriler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

Bakan Koca, koronavirüs salgınının 2. Dünya Savaşı'ndan sonra aynı anda tüm dünyanın konusu olan ilk olay olduğunu aktardı.

virüs , 'Kontrollü Sosyal Hayat' sloganı ile başlayan ikinci dönemi masaya yatırmak üzere toplandı. , toplantı ardından açıklamalarda bulundu. Koca, "(Kovid-19'la mücadele) Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftadan sonra, riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir." ifadelerini kullandı. Koca, salgının şu anki şartlarda kontrol altında olduğunu belirterek, "Bayramda kısıtlama olacak mı?" "Camiler ne zaman ibadete açılacak?" sorunlarının da yanıtını verdi.

Bakan Koca, koronavirüs salgınının 2. Dünya Savaşı'ndan sonra aynı anda tüm dünyanın konusu olan ilk olay olduğunu aktardı.

"KORONAVİRÜS KÜRESEL DÜNYANIN KÜRESEL SALGINIDIR"
Salgının 2. Dünya Savaşı'ndan sonra aynı sebeple en çok insanın öldüğü ilk küresel ölçekli olay olduğuna dikkati çeken Koca, şunları söyledi:

"Koronavirüs salgını, bugüne kadar aynı anda tüm kıtaları tutan ilk salgındır. İnsanlık, daha önce aynı anda tüm dünyayı saran böylesi bir salgınla karşılaşmamıştı. Koronavirüs, küresel dünyanın küresel salgınıdır. Salgın bizi hareketi sınırlamaya, izole olmaya, daha az temasa, insanlarla aramıza fiziki mesafe koymaya, kontrollü yaşamaya zorluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dün dünyada toplam 82 bin 591 yeni vaka tespit edilmiştir. Salgının kazandığı seyirde henüz bir değişiklik yok. Sadece Amerika'da dün 1630, İtalya'da ise 172 yeni ölüm oldu. Türkiye günlük koronavirüs tablosu ise dün, eski günlere göre çok daha iyi bir tabloydu. İyileşen hasta sayımız, toplam hasta sayımızın yüzde 70'ine ulaştı. Rakam olarak söylersek 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889'u sağlığına kavuştu. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın artık gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor. Yapılan testlerde pozitiflik oranı ise düzenli olarak düşüyor."

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19'u düşündürecek şikayeti olanlara, pozitif vakalarla teması olanlara, şüphelilere test yapılmasının bulaşma hızını düşürdüğünü, yeni nı azalttığını vurguladı.

"Bu başarının sahibi, sorumluluğunu tek tek yerine getiren 83 milyondur. Eğer bilim insanlarımızın önerdiği tedbirleri uygulamasaydınız, esnek davransaydınız sonuç alamazdık." diyen Koca, teklifin eyleme dönüştüğünü, bazı kısıtlamaların hayatı koruduğunu ifade etti.

Koca, hayatta unutulmayacak bir tarih olan 10 Mart'ın üzerinden 8 haftanın geçtiğini dile getirdi.

"SALGIN 21. YÜZYILIN TARİHİNE GEÇECEK"
198 ülkede hayatı tehdit eden, bugüne kadar 4 milyon 373 bin insanın yakalandığı, 294 bin insanın ölümüne neden olan, ekonomisi çok güçlü, hayat standardı yüksek ülkelerde toplumsal düzeni dize getiren böylesi bir salgın hastalıkla mücadelede 8 haftanın kısa bir zaman olduğunu vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu salgının 21. yüzyılın tarihine geçecek, insanlığın hikayesinde yeri olacak büyük bir olay olduğundan artık çok eminiz. Böylesi büyük bir hadisede 8 haftalık bir mücadele uzun ve yorucu değildir. Her günü kritik, yarını bugününden önemli bir mücadeledir. 8 hafta ortada büyük bir tehdit varken, insan hayatında son derece kısa bir zamandır. 8 hafta süren kimi yoksunluklar, riske rağmen kontrolü elden bırakmamıza yol açacak bir zaman değildir. Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftadan sonra, riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir. Daha ötesi, risk alınmış bir an bile, hayata, hayatlara mal olabilir. Karıştığımız kalabalıktan, girdiğimiz bir kuyruktan salgın tekrar uç verebilir. Tedbir, temkin, aklın seçeneğinden öte, artık aklın mecburiyetidir. Bu salgında tek tek sizlerin sağlığından sorumluyum. Hastalarımızın tedavisi ve bulaşmanın önlenmesindeki sorumluluk kadar, işin ciddiyetini söylemekle de yükümlüyüm."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
72 Kez Görüntülendi.
Özel İdare işçi alımı endişe veriyor: ihtiyaç ilçelerde alım merkezden
ŞIRNAK
150 Kez Görüntülendi.
İl özel idareden 45 personel alımı yapılacak
BÖLGESEL
187 Kez Görüntülendi.
Magandalara yapmayın dedi öldürüldü
ŞIRNAK
233 Kez Görüntülendi.
Şırnak toz taşınımı etkili oldu
ŞIRNAK
723 Kez Görüntülendi.
İdil’de Feci olay dağda bıçaklanarak öldürüldü
ŞIRNAK
148 Kez Görüntülendi.
Midyat’tan İdil’e Tehdit: Kanalizasyon Suyu Cehennem Deresi’ne Yaklaştı
BÖLGESEL
103 Kez Görüntülendi.
Kuyuya düşen inek kurtarıldı
ŞIRNAK
170 Kez Görüntülendi.
Gabar petrolü çocukların tercihini değiştirdi
ŞIRNAK
466 Kez Görüntülendi.
İdil Belediyesi’nde 1 Yıl: Altyapıdan Sosyal Projelere Büyük Dönüşüm
ŞIRNAK
215 Kez Görüntülendi.
Cizre’de Kutlu Doğum coşkusu