Bitlis'in Hizan İlçesinde Üretilen Karakovan Balı İlçe Ekonomisine Yaklaşık Bir Milyon Lira Katkı Sağlıyor
Bitlis'in Hizan ilçesinde üretilen karakovan balının hasadına başlandı. Yüksek dağ ve yaylalarda üretilen, tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balı yaklaşık bir milyon lira ilçenin ekonomisine katkı sağlıyor. Balın kilosu 500 liradan ihraç ediliyor.
Bitlis'in Hizan ilçesindeki yüksek dağ ve yaylalarda üretilen, tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balının hasadına başlandı. Hizan'da ilkbaharda zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretilen karakovan balı ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen, Hollanda, İngiltere ve Katar'a ihraç edilen balın, aralarında Suudi Arabistan, Almanya ve İtalya'nın da olduğu 10 ülkeye daha ihraç edilmesi hedefleniyor.
İLÇEDE YAKLAŞIK 60 BİN KOVAN BULUNUYOR
Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, karakovan balıyla tanınan ilçede yaklaşık 60 bin kovan bulunduğunu, bu rakamın Türkiye'deki kovan sayısının yüzde 39'una tekabül ettiğini söyledi. Hizan'ın en büyük gelir kaynağının arıcılık olduğunu, bölgede fenni bal üretimi de yapıldığını anlatan Ekinci, "Havalar soğuduğu için karakovan balı hasadına başlandı. Hizan dağlık bir bölge, arıcılık için elverişli. İlçenin bitki florası da oldukça güzel. Dağlarımızda kekik ve geven yoğunlukta." dedi