Kategoriler

Pekmez yapımına başlandı

ilçesinde bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı.

İlçede yetişen üzümlerin toplanmasıyla köylerde üzüm pekmezi kazanları kuruldu. Üzüm yetiştiricileri tarafından toplanan üzümler, daha rahat suyunu bırakması için kapalı bir odada en az 2 gün bekletildikten sonra suyu sıkılarak şırası alınıyor. Alınan şıra büyük kazanlara koyularak, odun ateşinde 24 saat kaynatılıyor. Belirli bir kıvama gelen şıra, pekmeze dönüştürülüyor.

Bağ bozumu ile birlikte üzüm hasadına başladıklarını belirten vatandaşlardan Murat Demir, topladıkları üzümleri sıkarak başta pekmez olmak üzere pestil ve cevizli sucuk yapımında kullandıklarını söyledi. Demir, "Bağ bozumu ile birlikte bu yıl da üzümlerimizin hasadını yaptık. Topladığımız üzümleri yaklaşık 2 gün evde dinlendirdikten sonra sıkarak suyunu çıkartıyoruz. Elde ettiğimiz şırayı büyük kazanlara koyarak iki gün boyunca meşe odunu ateşi ile kaynatıyoruz. Pekmez olması için en az 24 saat kaynaması gerekiyor. Aksi halde pekmezde ekşime ve bozulma meydana geliyor ve zararlı hale geliyor. Tam kıvamını alan pekmez çok şifalıdır. Özelikle mideye çok yararlı olduğunu biliyoruz. İlçede üzüm hasadı ve bu işlemler yaklaşık bir ay sürer" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
78 Kez Görüntülendi.
Şehzade Demir'den Cizre'ye ziyaret
SİYASET
67 Kez Görüntülendi.
Şırnak Valisi değişti
ŞIRNAK
76 Kez Görüntülendi.
Özen Köyünün su sorunu çözülüyor
SAĞLIK
120 Kez Görüntülendi.
Tıp Dünyasında Batmanlı Doktorun başarıları konuşuluyor
SPOR
40 Kez Görüntülendi.
Şırnak Petrolspor rakibini yendi
ŞIRNAK
119 Kez Görüntülendi.
Kazada 4 kişi yaralandı
ŞIRNAK
201 Kez Görüntülendi.
Tahir Güven davasında karar çıktı
ŞIRNAK
183 Kez Görüntülendi.
Akrabalar sokakta çatıştı 1 ölü 3 yaralı
EKONOMİ
68 Kez Görüntülendi.
Pekmez yapımına başlandı
SİYASET
105 Kez Görüntülendi.
Şırnak İYİ Partiden istifa