Kategoriler

Kurutulmuş domatesleri dünyaya ihraç ediliyor

Diyarbakır'da kurutmalık domates hasadı başladı. Kentte son iki yılda 100 bin tondan fazla üretilen domatesin büyük bölümü kurutularak Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç ediliyor. Diyarbakır kuru domatesi İtalya'da pizza yapımında da kullanılıyor.

Urfa ile Diyarbakır arasındaki ovayı süsleyen yemyeşil bahçelerde yetişen domatesler, kurutularak dünyaya ihraç ediliyor ve dünya mutfağına giriyor.

Manisa'dan Diyarbakır'a gelerek organik doğal sebze üreten Muzaffer Işıklı, 3 bin dönümlük arazide domates üretimi yapıyor. Işıklı burada elde ettiği ürünü ise Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Rûdaw’a konuşan Işıklı, “"Buradaki topraklar çok verimli. Domateslerin rengi görüyor musunuz, çok güzeller. Çok kaliteliler. Ege bölgesinde bu kaliteyi yakalayamıyorduk. Bu kaliteye ulaşabilmek için birçok zehir ve ilaç kullanmak zorundaydık. Ama burası öyle değil. Bu topraklar çok bakir" dedi.

Diyarbakır Valiliği'nin istatistiklerine göre, bölgede sadece geçen yıl 127 bin dönümlük arazide 376 bin 746 ton sebze üretildi. Bu üretimden 103 bin tonu domates. Domates yetiştiriciliği işinde ise 2 binden fazla kişi çalışıyor.

İşçi Esra Çabuk, “Burası çok daha iyi. Bursa’da sabah 05:00’te kalkıyordum. Burada hiç olmaza evimiz var. orada çadırlarda kalıyorduk” diye konuştu.

Gendo Koşan da Bursa’nın uzak olduğunu, bu yüzden burada çalışmayı tercih ettiklerini söyledi.

Müzeyyen İşler de, “Bu iş olmasa evimde otururdum. Dışarı gidemezdim, çocuklarım henüz çok küçük” dedi.

Domates yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, 5 ay boyunca üretim yapabiliyor. Domates kurutmacılığı için de büyük tesisler kurulmuş.  

13 kilo domatesten 3 kilo kurutulmuş domates elde ediliyor. İhraç edildiği için de fiyatı taze domatesten katbekat daha fazla.

Domates kurutma tesisinde görevli Nebi Bozkuş da, “Günde 170 ton domates kurutuluyor. Daha sonra fabrikaya gönderip paketliyor ve İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya’ya gönderiliyor” dedi.

Diyarbakır’da kurutulan domatesin bir kısmı İtalya’da pizza yapımında kullanılıyor. Bir kısmı ise sofralarda meze ve sos oluyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
97 Kez Görüntülendi.
Kayıp genç Dicle nehrinde aranıyor
ŞIRNAK
118 Kez Görüntülendi.
Şeğ Said'in mezar yerinin açıklaması için soru önergesi
ŞIRNAK
140 Kez Görüntülendi.
Şırnak Üniversitesinde 2 Prof. 9 Doç. Öğretim üyeleri Unvan aldı
SİYASET
407 Kez Görüntülendi.
Süryani aileler geri dönüş için müracata bulundular
EKONOMİ
206 Kez Görüntülendi.
Başkan Geliş Bakan Polat'la yeni Sınır kapısını görüştü
ŞIRNAK
740 Kez Görüntülendi.
Evden ayrılan Genç'ten haber alınamıyor
SİYASET
826 Kez Görüntülendi.
MHP İlçe Başkanlığından açıklama
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
330 Kez Görüntülendi.
Süleyman Tatlı vefat etti
SPOR
69 Kez Görüntülendi.
Şırnak petrol Spor berabere kaldı
ŞIRNAK
706 Kez Görüntülendi.
İYİ Parti ilçe Başkanından Çevre yolundaki kazalara tepki