Cizre'de 300 derece ısınan fırınlarda meşe ağacından mangal kömürü üretiyorlar
ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçimlerini meşe kömürü üreterek sağlayan aile, 300 derece fırınlarda ekmek parası kazanıyor.
Cizre ilçesinde bulunan Ulaş köyünde yaşayan Beşir Ruvanas ve kardeşleri, 40 derece üzeri seyreden hava sıcaklığında özel yapımlı fırınlarda 300 derecelik ısıya maruz kalarak meşe odunlarından mangal fırını üreterek ekmek parası kazanıyor.
Gün boyu yaktıkları ateş ocaklarının başında mangal kömürü üreten kardeşler, satın aldıkları meşe odunlarını özel yapılan fırınlarda diziyor. Dizilen odunların üzerine saman döktükten sonra demir kapıları kapatılarak hava almaması için etrafı toprakla kapatılıyor. Yaklaşık 1 hafta yanan odunlar mangal kömürüne dönüşerek satışa sunuluyor.
Mangal kömürü üretmek için özel olarak yapılan "Torluk" adı verilen fırınların her birine yaklaşık 10 ton odun atılıyor. 10 ton odundan 2-3 ton kömür elde ediliyor.
Yapımı uzun ve bir o kadar da zahmetli olan meşe ağacından yapılan mangal kömürü, Türkiye'nin birçok ili başta olmak üzere yurt dışına da gönderiliyor.
Kürtçe konuşan Beşir Ruvanas, fırınlarını haftalık doldurup boşalttıklarını belirterek, "Özel meşe odunlarını kullanıyoruz. Her fırına 10 ton odun atıyoruz. Yanan odunlardan 2 buçuk ton mangal kömürü üretiyoruz. 4 fırınımızdan çıkan kömürleri eleyip paketliyoruz. Yurt içi, yurt dışı satışını yapıyoruz" dedi.