Diyarbakır’da ekonomik kriz nedeniyle kentteki 11 tuğla fabrikasından 8’i kapandı.
Diyarbakır’da ekonomik krizle birlikte ev satışlarının yüzde 90 oranında azalması tuğla fabrikalarını etkiledi. Kentte ekonomik krizden nedeniyle kapanan 8 fabrikada çalışan 2 bin kişi işsiz kaldı.
Kapanan tuğla fabrikasında 30 yıl boyunca çalışan işçi Latif Kahraman bir hafta önce işsiz kaldı.
konuşan Latif Kahraman, “Şimdi nereye gideceğiz. Çalışacak bir kurum yok, iş ve sigortamız yok. Şimdi ne yapacağız? Perişan olduk” dedi.
Diyarbakır’daki 11 tuğla fabrikasının tamamı şu anda Sur ilçesinin bir mahallesi olan Kebe köyü sınırında yer alıyor. 11 fabrikanın 8’i bir yıl içinde ekonomik kriz nedeniyle kapandı. Fabrikasını kapatan iş adamlarından Erdal Bayram’da hüzünlü gözlerle kilo fiyatına eskiciye satılan fabrika demirbaşlarının taşınmasını izliyor.
Fabrikasını kapatmak zorunda kalan Erdal Bayram, “Çözüm süreci durduktan sonra inşaat sektörü tamamıyla durdu. Diyarbakır’da eskiden 300 blok aynı kaldırılıyordu ama şu anda sadece ancak 10 blok yapılıyor. Bu da bunlarla birlikte bütün işlerin durduğunu gösteriyor. Fabrika sahipleri de fabrikalarını kapatma kararı aldı” ifadelerini kullandı.
2 bin kişi işsiz kaldı
8 fabrikanın kapanması ile 2 bin kişi işsiz kaldı. İşsiz kalan işçiler zamanlarının çoğunu kahvehanede geçirmek zorunda kalıyor.
İşçi Muhammed Sıddık, “İş yok. Daha önce fabrika vardı o da kapandı. Biz de çaresiz bir şekilde kahvehaneye geliyoruz” diye konuştu.
İşçi Burhan Dönmez ise, fabrikalar kapandığı için iş olmadığını ve kışın mecburen kahveye takıldıklarını söyledi.
İşçi Veysel Öner de, “32 yıl boyunca fabrikada çalıştım. Kimse bize sahip te çıkmıyor. Bitti gitti” dedi.