Online Kürtçe kitap satış sitesi olan Pirtukakurdi, 2022 yılında en fazla satılan Kürtçe kitapları yayınladı.
Ocak 2015 tarihinden itibaren resmi olarak Diyarbakır’da faaliyetlerine başlayan ilk Kürtçe kitap sitesi Pirtukakurdi, 2022 yılına ilişkin bazı verileri paylaştı.
Site, Twitter hesabı üzerinden geçtiğimiz yıl en fazla satılan 20 Kürtçe kitabı paylaştı.
Buna göre en fazla satılan kitap Kürt yazar Selim Temo’nun Dara Yayınları’ndan çıkan Kürtçe çocuk hikaye kitabı olan “Serê Şevê Çirokek” kitabı oldu.
İkinci ve üçüncü sırada ise İstanbul Kürt Enstitüsü Yayınları’ndan çıkan ve Kürtçe öğretme amacıyla yayınlanan Hinker serisinin ilk iki kitabı oldu.
En fazla satılan ilk 20 kitap şöyle:
1-Serê Şevê Çirokek – Selim Temo
2-Hînker 1 – Ronahi Önen, Sami Tan
3-Hinker 2 – Ronahi Önen, Sami Tan
4-Ferhenga Navîncî – Zana Farqînî
5-Bîra Qederê - Mehmed Uzun
6-Rêzimana Kurmancî - Sami Tan
7-Şivanê Kurmanca – Ereb Şemo
8-Mirina Kalekî Rind – Mehmed Uzun
9-Pûnga Li Bajêr – Selim Temo
10-Hinker 3 - Ronahî Önen, Sami Tan
11-Hawara Dicleyê – Mehmed Uzun
12-Janya – Rênas Jiyan
13-Dengbêj Şakiro - Antolojiya Dengbêjan
14-Rojek ji Rojên Evdalê Zeynikê – Mehmed Uzun
15-Hinara Dawî Ya Dinyayê – Bextiyar Elî
16-Bajarê Mosîqarên Spî – Bextiyar Elî
17-Keştiya Bayê – Selîm Temo
18-Mamoste 1 - Fêrkera Kurdî
19-Ferhenga Mezin Kurdi Tirki - Zana Farqînî
20-Dîwan - Melayê Cizîrî
Yasin afşin 2 Yıl Önce
Ezidiler hakkında tarihi bilgi ve kaynaklara ulaşmak zor olduğundan ,daha doğrusu tarihi ve edebi eserlerin yok denecek kadar az olması yada günümüze kadar ulaştıramamaları sebebiyle ,Bu etnik gurup Mezopotamya ve ninova topraklarından koparılıp atılmış ve dünyanın her tarafına göç etmişler.aslında kültürel anlamda fazla asimilasyona maruz kalmadıkları anşılsa bile inançsal değerlerinin sürekli baskı altında kaldığı ve sayısız işgal ve katliamlara maruz kalmışlardır.kendilerine bırakılan kitap Avesta dışında inançsal herhangi bir kitap bırakılamamış .Avesta ya göre tanrı bütün varlıkların yaratıcısıdır fakat takipçisi değildir.işte bu fikir ve yazıtlar,günümüz dört ilahi dinin inançları ile uyuşmaması sebebiyle, hep baskı altında kalıp,kendilerini eğitimsel anlamda geliştirmek yerine .mevcut inanışlarını koruyup dış inançların saldırılarına karşı devamlı savunma ve korunma pozisyonlarında yer almışlardır.kültürel inanışları dünyanın en eski inanışları olabildiği düşünülmektedir .tüm medeni mitolojilere bakıldığında 5000 yıldan fazla bir süredir günümüze erişebilmiş ve yaşatılan tek mitolojik inançtır. O yüzden koruma altına alınıp dünya tarihçileri tarafından daha kapsamlı araştırma konusu olmalıdır.birçok medeniyette “güneş”inançsal bir imge ve tanrı varlığının somut örneği olarak gösterilmiştir .çünkü güneş olmadan,buzul çağlar geride kalmaz ,güneş olmadan bitkiler büyümez,börtlü böcek türemez. Esasında baktığımız zaman eski medeniyetlerin güneşi tanrı olarak kabul etmesi pekte absürt gibi gözükmüyor; o yüzden dünya tarih ve kültür platformları tarafından koruma altına alınıp ivedilikle araştırma konusu haline gelmelidir. Lahdo sağ’ı araştırma ve derleme tarzı yazısından dolayı tebrik ederim .
Gebro tokus be Hanna pıtrıs. 2 Yıl Önce
Deyerli Lahdo sağ. Entellektüel Araştırmaların anlayanın kalbine Silinmeyen bir iz bırakacağını İnanmaktayım. Sana verilen bü Allahın mevhabesi şanına ve liyakatine 24 ayar altından olan Sevenlerin kalbinde mühür gibi kalacaktır. bü bir hakikattır. Binlerce halkımızdan parmakla Sayılan şahsiyetin gibi entelektüellerimiz vardır. Binlerce Kendini Sayan ve okumuşlar var nerede bunlar sanki gözlerine ölü toprak konmuş ölüm orucuna bürünmüş ne zaman öleceklerini Beklemekteler budur hakikat. Deyerli izidilere gelince. Onları hükmeden hüküm olacaktır. Sanki Biz ehli kitab Masihi Mühammedi ve Müsaviler ne ne kadar sevgide bağlılığımız vardır. bir laf var boşların boşu boştur. Cennet sevgiden ibarettir. sahib deyilsen anlayışın hangi kitaptan geçiyor mechüldür. buna rağmen tüm yaratılışın kardeş yaratılışına önderliğimizi koruyup haksızlığı cehenneme Cennete mensupluğumuzu koruyup ehli Allahın olmakla Anlayana sevgilerimi Sunarım.