Kategoriler

Taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili emsal karar!

İşçi, hastanede haftanın 6 günü fazla mesai yaparak çalıştığını, bayram tatillerinde de çalıştığını, yıllık izinlerini hiç kullanmadığını öne sürdü.

Yargıtay'dan kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili emsal karar!

Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi, geçtiğimiz günlerde başta hastaneler olmak üzere kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan yüz binlerce çalışan için emsâl bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, bünyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan işçinin ödenmeyen kıdem tazminatından hem kamunun hem de şirketin sorumlu olduğuna hükmetti.

Yargıtay, yıllardır tartışılan taşeron işçilerin kıdem tazminatının kim tarafından ödeneceğine dair emsâl bir karara imza attı. Bir kamu hastanesinde taşeron şirket bünyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan işçi, emeklilik sebebiyle işten ayrıldı. Kıdem tazminatını dahi alamayan temizlik görevlisi, İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. İşçi, hastanede haftanın 6 günü fazla mesai yaparak çalıştığını, bayram tatillerinde de çalıştığını, yıllık izinlerini hiç kullanmadığını öne sürdü.

Davalı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu avukatı ise belirsiz alacak davası açılmayacağı ve hukuki yarar yokluğundan davanın reddi gerektiğini, davanın açıldığı tarihten 5 yıl önce muaccel hâle gelen ücret alacaklarının zaman aşımına uğradığını savundu. Davacının emeklilik dilekçesiyle iş sözleşmesini sona erdirdiğini, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin giderlerin sözleşme ve genel giderleri içinde firmaya ödendiğinden idarenin sorumluluğunun bulunmadığını dile getirdi. Asıl işveren konumunda olmadıkları ve sorumluluğun müteahhitlere ait bulunduğunu, asıl işverenin anılan firmalar olduğunu savunan avukat, davanın husumet ve esas yönünden reddine karar verilmesini talep etti. Davalı taşeron şirket avukatı ise davacının talepleri konusunda sorumluluğu bulunmadığını dile getirdi.

EMSAL KARAR

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmederek, tazminatın Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ödenmesine karar verdi. Kararı davalı avukatı temyiz etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
4 Kez Görüntülendi.
Özel İdare işçi alımı endişe veriyor: ihtiyaç ilçelerde alım merkezden
ŞIRNAK
73 Kez Görüntülendi.
İl özel idareden 45 personel alımı yapılacak
BÖLGESEL
90 Kez Görüntülendi.
Magandalara yapmayın dedi öldürüldü
ŞIRNAK
103 Kez Görüntülendi.
Şırnak toz taşınımı etkili oldu
ŞIRNAK
522 Kez Görüntülendi.
İdil’de Feci olay dağda bıçaklanarak öldürüldü
ŞIRNAK
129 Kez Görüntülendi.
Midyat’tan İdil’e Tehdit: Kanalizasyon Suyu Cehennem Deresi’ne Yaklaştı
BÖLGESEL
103 Kez Görüntülendi.
Kuyuya düşen inek kurtarıldı
ŞIRNAK
165 Kez Görüntülendi.
Gabar petrolü çocukların tercihini değiştirdi
ŞIRNAK
461 Kez Görüntülendi.
İdil Belediyesi’nde 1 Yıl: Altyapıdan Sosyal Projelere Büyük Dönüşüm
ŞIRNAK
209 Kez Görüntülendi.
Cizre’de Kutlu Doğum coşkusu