Mahkumlara af için düzenleme detayları belli oldu: Sırada nafaka, ek gösterge ve taşeron var.
Uzun süredir beklenen infaz düzenlemesi için beklenen açıklama geldi. Geçtiğimiz gün açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yargı paketinin hazırlığında sona gelindiğini ve infaz düzenlemesini de içeren bu düzenlemenin üç dört haftaya meclise geleceğini söyledi.
Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemenin detayları kamuoyu ile paylaşıldı. İşte düzenlemede öne çıkan başlıklar.
10 YIL CEZA ALAN KAÇ YIL YATACAK?
10 yıl hapis cezası alan bir kişi, mevcut sistemde 5 yıl 8 ay hapiste kalıyor. Düzenleme ile bu süre 4 yıla düşürülecek ve denetimli serbestlikle serbest kalacak.
KAPSAM DIŞI KALAN SUÇLAR
Yukarıdaki düzenlemenin kapsamına, aşağıdaki suçlardan mahkum olanlar giremeyecek.
Cinsel suçlar,
Uyuşturucu madde ticareti,
Örgütlü suçlar,
Terör suçlar
Mükerrer suçlar.
Peki sizce hangi suçlar kapsama alınmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.
1 AY CEZA ALAN DA CEZAEVİNE GİRECEK
Mevcut sistemde 1 yıl 8 ay hapis ezası alan kişiler cezaevine girmiyordu. Ancak yeni sistemde 1 ay ceza alan bile cezaevine girecek ve 12 gün hapis yatacak.
1 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR...
1 yılın altında hapis cezası alanlar , talep etmeleri durumunda geceleri cezaevine girebilecek ya da hafta sonlarında cezaevine girebilecek ve cezasını bu şekilde çekebilecek.
Şimdiki sistemde bu sistem , 6 aydan az hapis cezalarında var.
YAŞLILAR
70 yaşın üzerinde olan kişiler, 2 yıla kadar olan hapis cezalarını evlerinde çekebilecek. 75 yaş üstü kişiler için bu süre 4 yıl.
DOĞUM YAPAN KADINLARA ERTELEME
Doğum yapan kadınlar, çocuğu 1.5 yaşına basana kadar cezaevine alınmayacak. Eğer ceza 3 yıldan az ise , bu cezalar evde çekilecek.
Af bekleyen kadın erkek vatandaşlar bu sayfada: TIKLA KATIL
SIRADA EK GÖSTERGE, NAFAKA VE TAŞERON VAR
Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinin ardından 3600 ek gösterge zammı, süresiz nafaka üzenlemesi ve taşeron meselelerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kamu bülteni Twitter adresine oldukça yoğun soru geliyor. Ancak Meclis gündeminde EYT düzenlemesi yok.