Kategoriler

Kürtler Seyrane Bayramını kutladı

İsrail’de yaşayan Kürtler, geleneksel Sukot Bayramı’nda “Seyranê” adıyla festival düzenledi. Kürdistan ve Yahudi Kürtlerin tanıtımını yapan çardak kuruldu.

Yahudilerin Mısır esaretinden kurtuluşundan sonra çöllerde geçirdikleri kırk yılın anısına düzenlenen Sukot Bayramı her yıl 9 ile 16 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.

Bu bayramda Yahudiler bir hafta boyunca evlerinden çıkıp Suka dedikleri bir çardakta yaşıyor.

Ülkedeki Yahudi Kürtler, son iki yıldır koronavirüs nedeniyle ertelenen bayramı bu yıl Newroz havasında festival düzenleyerek kutladı.

Başkent Orşelim’deki Sacher Parkı’nda düzenlenen Seyranê Festivaline çok sayıda kişi katıldı. Kutlamalarda şarkılar söylendi, halay çekildi. Ayrıca Kürdistan ve Yahudi Kürtlerin tanıtımı için “Kürdistan Çardağı” kuruldu.

Tanrısal korumaya bir kez daha şükretme adına kutlanan bu ara günlere, “Hol Hemoed” deniliyor.

Yedi gün ve yedi gece devam eden bayram boyunca, yemek, okumak, misafir ağırlamak, uyumak gibi evde yapılan her şey, bu bayram için özel olarak hazırlanan çardaklarda-Suka’larda gerçekleştiriliyor.

Yahudi Kürtler ilkin 1910-1940 yılarında ve daha sonra çoğunluğu 1950’den sonra İsrail’e yerleşti. Çoğu Kürdistan Bölgesi’nin Behdinan bölgesinden giden Kürtler, ülkede tarım, inşaat ve turizm gibi önemli sektörlerde etkili oldular.

İsrail’de 300 ile 400 bin arasında Yahudi Kürt yaşadığı tahmin ediliyor.  

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
66 Kez Görüntülendi.
Özel İdare işçi alımı endişe veriyor: ihtiyaç ilçelerde alım merkezden
ŞIRNAK
146 Kez Görüntülendi.
İl özel idareden 45 personel alımı yapılacak
BÖLGESEL
181 Kez Görüntülendi.
Magandalara yapmayın dedi öldürüldü
ŞIRNAK
222 Kez Görüntülendi.
Şırnak toz taşınımı etkili oldu
ŞIRNAK
706 Kez Görüntülendi.
İdil’de Feci olay dağda bıçaklanarak öldürüldü
ŞIRNAK
144 Kez Görüntülendi.
Midyat’tan İdil’e Tehdit: Kanalizasyon Suyu Cehennem Deresi’ne Yaklaştı
BÖLGESEL
103 Kez Görüntülendi.
Kuyuya düşen inek kurtarıldı
ŞIRNAK
170 Kez Görüntülendi.
Gabar petrolü çocukların tercihini değiştirdi
ŞIRNAK
466 Kez Görüntülendi.
İdil Belediyesi’nde 1 Yıl: Altyapıdan Sosyal Projelere Büyük Dönüşüm
ŞIRNAK
215 Kez Görüntülendi.
Cizre’de Kutlu Doğum coşkusu