Türkiye'de hükümet 2016 yılına kadar adalet sisteminde birçok reform yaptı ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından reform süreci durduruldu. Şimdi hükümet bir kez daha Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinden bahsederken, reformlar konusu da gündemde.
Türkiye Adalet Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde yeni bir reform paketi hazırlamaya başlaması ve bazı tutukluların serbest bırakılması bekleniyor.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği meselesinin ardından yargı reformları konusu da yeniden gündeme geldi. Hukukçulara göre Türkiye hükümeti Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyorsa yargı sisteminde reformlar yapması gerekiyor.
Avukat Yusuf Dere, "Artık Türkiye ile Avrupa arasında yeni bir ilişki başladı ve Türkiye ilişkileri geliştirmek ve Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyorsa, Avrupa Birliği'nin de talebi olan demokratik ve adil bir adalet sistemine sahip olması gerekiyor. Gerekli reformlar yapılırsa Avrupa birçok konuda Türkiye'ye açılacak ve Türkiye'ye bazı ayrıcalıklar tanıyacak” dedi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu raporunda Türkiye'den gözaltı merkezleri ve cezaevlerindeki durumu iyileştirmesi ve yargı sistemini gözden geçirmesi talep ediliyor. Tartışılan konulardan biri de güvenlik merkezlerinde işkence ve kötü muamelenin var olduğu iddiası.
Şiddetle Mücadele Projesi Başkanı Mehmet Ali Dim, "Şiddet ve kötü muamele bir insan hakları meselesidir. Şiddet konusunu bir insan hakları meselesi olarak görüyoruz, şimdi bir proje üzerinde çalışıyoruz, herkes için insan haklarından bahsediyoruz ve toplumda herkesin meşru haklarını alması gerektiğini söylüyoruz ve projemiz şiddetle mücadele ile doğrudan ilgili” diye konuştu.
Türkiye hükümeti şimdiye kadar yargı sistemine ilişkin 7 reform paketini görüştü, ancak infaz yasası Meclis tarafından onaylanmadı.